vorige maand     volgende maand

Vlooienmarkt Brabanthallen

Vrijdag 10 april 2015: Pasen. Internet en de krantjes nakijken waar iets te doen is. Een grote vlooienmarkt (georganiseerd door de Wit evenementen) in de Brabant hallen in Den Bosch. Twee hallen met een paar honderd kraampjes en niet echt druk. Ideaal dus. Parkeren ook gratis. De kraampjes zijn veelzijdig met spulletjes uit de meest uiteenlopende werelden. Een glas in vrolijke kleuren. Is het gekleurd glas of is het glas beschilderd? Als dit met verschillende stukken gekleurd in elkaar is gezet, is het een bijzonder en ook duur glas. Geverfd … maar voor 1,50 euro staat hij een tijdje mooi te zijn in de zon voor het raam. Ik zie net dat de verf op een plekje al loslaat. Dit zal geen blijvertje worden. Waarom hebben we eigenlijk niet afgedongen?

Een verzameling sierlijke glazen met zwarte voet en gegraveerde bovenkant plus een gekke karaf. We gaan er meteen van uit dat het een complete set is en lopen verder om het eens te bespreken. Het ziet er fantastisch mooi uit. Het valt op maar schreeuwt niet. We besluiten een prijs te vragen en die blijkt 30 euro te zijn. Minder dan we verwacht hebben. Op een goede dag zal die rare karaf alleen al 30 euro op kunnen leveren, denken wij. Is het een complete set? Ja, zegt de verkoopster, het komt uit Denemarken, jaren ’30. Willeke biedt 25 euro en dat is goed. De combinatie zwarte voet, transparante bovenkant heeft iets speciaals. De ouderwetse aandoende graveringen zouden best uit de jaren’30 kunnen komen. De karaf blijft raar en vooral de grote glazen hebben een sierlijke vorm. Heel geschikt voor een kleine sjieke cocktail. De voeten zijn niet allemaal hetzelfde. Er blijken drie verschillende voeten te bestaan in de set, waarvan we nu sterk betwijfelen of het wel een set is. De graveringen lijken wel allemaal in dezelfde stijl dus ergens horen ze toch weer wel bij elkaar. We weten het niet.

Tot nu toe hebben we onder Deens glas-jaren ’30-zwarte voet en dergelijke zoektermen niets kunnen vinden dat op onze “set” lijkt. Op enkele glazen zitten de resten van een sticker. Een van de vorige eigenaren heeft niet opgelet en bij het afwassen de stickers onleesbaar gemaakt. Op marktplaats zien we wel regelmatig glaasjes die op die van ons lijken maar echt wijzer wordt je daar ook niet van. Toch zijn we dik tevreden. De glaasjes zijn gewoon erg mooi. Het geheel heeft iets ouderwets maar is tegelijk modern.

Willeke koopt nog een mooi jasje voor 5 euro en ik zie nog een Kenny, een van de karaktertjes uit de tekenfilmserie Southpark. Sinds ik enkele jaren geleden een grote pluche Kenny heb gekocht zie ik de poppetjes vaker. Dit is een aardewerk exemplaar. De bovenkant van Kenny’s hoofd is een deksel en hij blijkt dienst te kunnen doen als snoeppot. Zo lijkt het net alsof de hersens en ingewanden van Kenny worden opgegeten. Heel passend bij dit karaktertje. Dat hij maar 1 pupil heeft is jammer maar misschien ook niet. Het zegt wel iets over de goedkope productie van dit soort merchandise. Een euro is ook niet teveel voor een leuke snoeppot.

 

vorige maand     volgende maand

 

 

2015.04.10.vlooienmarkt brabanthallen
2015.04.10.vlooienmarkt brabanthallen2
2015.04.10.vlooienmarkt brabanthallen3
2015.04.10.vlooienmarkt brabanthallen4
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders