vorige maand     volgende maand

Voorjaar in de Berenkuil

Maandag, 4 april 2016: Hé, zou er een nieuwe trend in graffitiland gaande zijn? Het kan ook toeval zijn natuurlijk. Ik zie vandaag verschillende werken in de Berenkuil die doen denken aan tekeningen die voor jonge kinderen worden gemaakt. Op verpakkingen van koekjes en soms van appels zie je ze. Gek genoeg doen ze me ook denken aan tekeningen in carnavalsblaadjes. Een rare gedachte want volgens mij heb ik al jaren geen carnavalskrantje meer gezien.

graffiti Berenkuil Eindhoven 2016

Het metrowerk over een tekst van grandmaster flash and the furious five is opgefleurd door PHONK. Ook hier is een liedjestekst gebruikt. Hey teacher leave those kids alone. Van Pink Floyd. Een ander liedje uit een andere tijd.

graffiti Berenkuil Eindhoven 2016

In een tunneltje: alweer zo'n kid style. De maker (biki 90?) heeft iets met Iran. Iran is een gevaarlijke kat met hoorntjes. En hij heeft raketten. In een ander tunneltje staan geen gevaarlijke katten maar wel een lieflijk tafereel met schattige gummybeertjes. En op een andere plek hebben de Amigo's toegeslagen. De Amigo's zijn een krokodil, een gevaarlijke aardbei en een gemene hond. Het lijkt allemaal te opvallend voor toeval. Over een maand of twee zal hier in de Berenkuil weer het jaarlijkse graffitifestival, step in the arena, gehouden worden. Vlak daarvoor is er een soort kinderversie (kidsbattle). Zijn enkele wat grotere kids inmiddels voor zichzelf begonnen? Ik hoop het. Daar kan veel leuks van komen.

graffiti Berenkuil Eindhoven 2016

Er staat weer een nieuw  paddenstoelenwerk. Er staat 2015 op maar ik zie het nu pas. Mooi groot en pontificaal op de buitenkant van een tunnel. Betere plek dan de achteraf-trap waar ik de paddenstoelen eerder zag. Er staan niet alleen traditionele kabouterpaddenstoelen. De maker heeft blijkbaar boomstronken gezien waar de zwammen als dakjes aan de buitenkant staan. Op de voorgrond lijken bloemen uit het gras te groeien. Ik vind het kabouterwereldje een origineel graffiti thema maar het sluit ook aan bij kinderboekenstijl van andere nieuwe werken.  Langzaam maar zeker nemen sprookjes en cartoons de Berenkuil over. Karel Appel en Pablo Picasso zouden het geweldig gevonden hebben.

minion in sloot eindhovensch kanaal 2016

 Onderweg naar huis zie ik in een sloot iets liggen. Vuil en half in het water. Ik stap af en ga kijken. Een Minion. Mishandeld en dood. Hij wist waarschijnlijk teveel van de Iraanse raketten, is gevlucht en ingehaald door de kat. Of wie weet is hij de drie amigo's tegen gekomen.  Gummybeertjes help!

grote ruimte door Yayoj Kusama

Yayoj Kusama

Dinsdag 26 april 2016:Structuren en kleuren, en dan een hele hoop. Boven, onder, links, rechts, voor, achter, overal dus. Google naar afbeeldingen van Yayoj Kusama en je krijgt meteen zin om naar een expositie te gaan.  Het Boymans van Beuningen museum in Den Haag heeft een spiegelkamer van Kusama staan. Jaren geleden zijn wij daar in geweest. Een smal loopgedeelte, rondom op de vloer versieringen en alle wanden gespiegeld. Simpel en verbluffend! Ik weet nog dat we ons afvroegen of het wel de bedoeling was dat we dit hok zouden betreden. Gelukkig hebben we het gedaan.

Ik weet niet wat het kost om Yayoj je kamer te laten inrichten maar ik zou toch maar aan het doehetzelven gaan. Yayoj kusama is een van de duurste Japanse kunstenaars van dit moment. Schilderijen van haar doen duizenden tot vele tienduizenden euro's. Een aantal werken van Kusama is afgelopen jaar voor miljoenen dollars over de toonbank gegaan. Zoals het werk No. Red B, dat voor ruim 7 miljoen dollar werd geveild.

Yayoj Kusama: No. Red B

vorige maand     volgende maand 

graffiti Berenkuil Eindhoven 2016

Het is april 2016 en iemand is in de weer geweest met de stenciltechniek. Je suis manneken peace. Een juiste reactie. Laat de bangerds bang zijn en de klagers klagen. En ga verder. Netjes gemaakt ook.

 

graffiti Berenkuil Eindhoven 2016
graffiti Berenkuil Eindhoven 2016
graffiti Berenkuil Eindhoven 2016
graffiti Berenkuil Eindhoven 2016

De greppels onderaan de taluds zijn onderhouden. Vorige keer stond er nog riet. Nu zijn ze uitgelepeld. Riet overwoekerd zo een deel van een vochtig plantsoen. Dat zou het zicht op de graffitimuren hinderen. Afwachten wat voor plantjes zich hier nu nestelen. Op één plek heeft het graafwerk een grappig kwelwater bronnetje blootgelegd. Het bronnetje heeft een kringetje van grijs slib gemaakt. Wanneer je het van dichtbij bekijkt kun je het slib omhoog zien dwarrelen. Op het trottoir vlakbij laat iemand weten dat Obama en Poetin ook maar mensen zijn.

kwelwater Berenkuil Eindhoven 2016
graffiti Berenkuil Eindhoven 2016
graffiti Berenkuil Eindhoven 2016
graffiti Berenkuil Eindhoven 2016
IMG_2165_2
grote ruimte door Yayoj Kusama
grote ruimte door Yayoj Kusama
George Clooney door Yayoj Kusama foto: W Magazine
Yayoi Kusama
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders