vorige maand     volgende maand

Graffiti Peace&Love in de Berenkuil

Peace&Love in de Berenkuil

Dinsdag 4 februari 2014: Ik ben vroeg afgewerkt en het is mooi weer. Een omweggetje door graffiti vrijplaats de Berenkuil in Eindhoven. In het tunneltje waardoor ik binnenkom zijn twee jongens aan het werk. Sinds de laatste keer dat ik hier was is niets in de binnencirkel veranderd. Ergens in juni is de binnencirkel van de Berenkuil helemaal vernieuwd tijdens een graffiti festival (Step In The Arena 2013). Dat is een dik half jaar geleden. Ik kijk een beetje teleurgesteld rond. Dan zie ik wel iets nieuws. Op de zuidelijke muur is eindelijk iemand zo brutaal geweest om de werken van Step in the Arena te ontheiligen.

Een vredesboodschap in een kinderlijke stijl met veel symbolen zoals het hart en het verkeersbord dat boze mensen verbied. De onbeholpen stijl wijkt brutaal af van de gelikte grafische werken waar overheen geschilderd is.

Het doet me denken aan de eigenwijze werken van Miro die ik afgelopen week heb bekeken. Deze week worden er 85 werken van deze kunstenaar geveild bij veilinghuis Christies in Londen. De Portugese overheid heeft de verzameling kunstwerken overgenomen van een ingestorte bank en wil er nu geld voor hebben. Miro ligt goed in de kunstmarkt en er wordt verwacht dat enkele werken recordopbrengsten gaan opleveren. Het goedkoopste werk wordt geschat op zo’n 16.000 dollar en het duurste (Femmes et oiseaux ) op een miljoen of tien.

Wanneer je het graffiti-stuk naast werken van Miro bekijkt lijken ze niet echt op elkaar. Miro gebruikt meestal naast zwart de basiskleuren rood, geel en groen. En hoe warrig Miro-stukken ook overkomen er zit altijd een soort evenwicht in. Miro heeft jarenlang gezocht naar een eigen schildertaal. Hij experimenteerde met symbolen en een kinderlijke tekenstijl. De maker van de peace&love werkstuk in de Berenkuil zal waarschijnlijk geen jaren hebben geƫxperimenteerd. De gebruikte symbolen zijn voor iedereen te begrijpen en de boodschap komt meteen over. Dat lukt Miro niet altijd hoewel zijn kleurige werken wel leuk zijn om te zien en waarschijnlijk meer investeerders trekken dan het werkstuk in de Berenkuil.

 

vorige maand     volgende maand

femme et oissaux door miro
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders