vorige maand     volgende maand

Regel zelf je van Gogh

Maandag 15 februari  2016: Waarom zou je voor een paar honderd euro een handgeschilderde reproductie van een schilderij van Vincent van Gogh aan de muur willen hebben? Ik weet het niet maar veel andere mensen blijkbaar wel. Het lijkt er op dat ze regelmatig worden verkocht want ze worden  door diverse webwinkeliers aangeboden. Het gaat hier niet om prints uit een professionele inkjetprinter (vaak gicleeprint genoemd). Gicleeprints van schilderijen zijn ook  op canvas te bestellen en dan alleen van dichtbij van echt te onderscheiden. Maar tegen met de hand opgebrachte dikke verflagen kunnen ze natuurlijk niet op.

Voor een paar honderd tot bijna 1000 euro kun je bijvoorbeeld een echt geschilderde Sterrennacht van Vincent van Gogh in huis hebben. De knipsels bij dit stukje zijn maar enkele voorbeelden van aanbieders van Sterrennacht van van Gogh. De prijzen verschillen per winkel en per formaat (hoe groter hoe duurder natuurlijk). Ik heb de aangeboden reproducties niet in het echt bekeken maar  ze lijken mij knap gemaakt. Het origineel van Sterrennacht hangt in het MoMa (Museum Of Modern Art) in New York. Dat is niet te koop en kun je dus niet boven je bank hangen. De meest nauwkeurige kopie  lijkt mij een goede foto of scan die professioneel is geprint. Ik kan me voorstellen dat een van Gogh liefhebber er een zou willen hebben. Persoonlijk hou ik niet van prints op canvas die dan op een schilderij moeten lijken. Het ís geen schilderij en de goede foto wordt er  ook nog  slechter van.  Een reproductie, een echt geschilderde kopie dus, brengt je eigenlijk nog verder weg van het origineel in het MoMa. Maar de illusie van echt is misschien wel sterker. Dat is de magie van dikke echte verf en het feit dat het door een mens geschilderd is en niet door een machine gemaakt.

Ik weet niet waar de webwinkels hun schilderijen vandaan halen. Ik heb het vermoeden dat de meeste uit China komen waar duizenden schilders hun brood verdienen met het schilderen van reproducties. Wanneer ik een geschilderde reproductie zou willen hebben zou ik hem ook rechtstreeks in China bestellen. Via een site als Aliexpress bijvoorbeeld zijn volgens mij schilderijen met dezelfde kwaliteit te bestellen als bij de Nederlandse webshops. Alleen zijn de Chinese leveranciers veel goedkoper en leveren ze de schilderijen  vaak zonder verzendkosten (vanuit China!).

vorige maand     volgende maand

 

sterrennacht origineel
sterrennacht adv 3
sterrennacht adv 2
sterrennacht adv4
sterrennacht adv
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders