vorige maand     volgende maand

Nichtkunst van Klaus Fleischhacker

Donderdag 9 februari 2017: Rondsurfend valt mijn oog op het woord Nichtkunst. Het is Duits. In het Nederlands is dat  Nietkunst of Geenkunst. Klikken dus. Bovenstaand plaatje is het eerste dat ik zie en ik wil meteen meer. Meer weten over dit plaatje en meer van dit soort verrassingen. Waarom kijk ik hier graag naar? Het bevalt mij omdat het in balans is of juist uit balans. Omdat er veel opstaat of juist weinig. Dat laatste is opvallend. Goed beschouwd staan er maar een handjevol objecten afgebeeld en toch is het onmogelijk alles tegelijk te bekijken. Het maakt een overzichtelijke indruk en dat is raar voor iets dat op een exploderende draaitafel lijkt. Kortom, een plaatje waar je langer kunt kijken hoewel er eigenlijk niets op staat.

De website waar ik op terecht ben gekomen  is van Klaus Rupert Fleischhacker. Er staan grafische ontwerpen op die er allemaal goed uit zien en zeer afwisselend. Klaus Fleischhacker zit niet bepaald vast aan één stijl. Ik wil meer weten over waar hij mee bezig is en klik op de link naar een blog. De  blog heeft geen tekst. Alleen illustraties. Foto's, tekeningen, prints over van alles. Klaus Fleischhacker houdt van afwisseling en lijkt overal wel goed in. Maar wacht even. De blog blijkt een ruimte op de sociale website Tumbler te zijn. Ik hou niet van sites als Tumbler en Pinterest. Er worden eindeloos veel leuke plaatjes op gezet maar zo gauw je iets meer wil weten blijken dit soort sites een doodlopende weg te zijn. Hier is een plaatje. Punt. Verder leren mag niet. Klaus Rupert  Fleischhacker heeft een mooie verzameling plaatjes op zijn Tumbler en Pinterest staan. Ik weet niet welke werken hij zelf gemaakt heeft en wat hij verzameld heeft.

Maar hij maakt wel degelijk zelf dingen. Op society6.com is werk van hem te koop. Society6 is een van die sites waar ik wél van hou. Er zijn er veel van. Iedere creatieveling, professioneel of niet, kan een account aanmaken en grafisch werk laten zien en te koop aanbieden. Het bedrijf achter de site verdiend aan de prints en frames. Klaus Rupert Fleischhacker is geen gerenommeerde kunstenaar. Je zult zijn  naam in geen enkele index tegenkomen. Hij is een van de vele duizenden die via sites als Society6 werk aanbiedt tegen prijzen  waar professionele kunstenaars rustig een of twee nullen achter durven te zetten.

Art Rotterdam 2017

Woensdag 22 februari 2017: Terugkijkend is dit het kunstwerk dat mij het meest is bijgebleven van Art Rotterdam 2017. Wanneer mij gevraagd wordt hoe het was noem ik dit als leuk voorbeeld. Nu ik de catalogus opnieuw doorblader herken ik meer leuks en ook een hoop waar ik niks aan vind. Dat vat ons bezoek aan Art Rotterdam 2017 aardig samen. Het werkstuk op de foto heet fanscreen en het is gemaakt door Henk Stallinga. Henk heeft een hoop computerventilatoren op de kop getikt en die aan elkaar vastgeschroefd. Met behulp van een Arduinokit (veelgebruikt door computerknutselaars) gaan telkens andere ventilatoren enkele seconden draaien. Eenvoudig te maken met allemaal spullen die vandaag de dag overal te krijgen zijn. Maar toch door niemand bedacht, behalve Henk dan. Geniaal.
Vlakbij hangt een ander kunstwerk. Het lijken twee oversized ovenhandschoenen gemaakt van aan elkaar genaaide lappen leer. Ik kijk het even na in de catalogus: Het is gemaakt door  Klaas Kloosterboer van emailleverf op linnen. Reuzenhanden zijn altijd leuk. Deze grote handschoenen ook totdat ik zie dat er een prijskaartje van 12.500 euro aan hangt. De reuzenhandschoenen zijn gemaakt voor een andere financiële planeet dan de mijne. Ik heb niet de moeite genomen om te kijken wat het fanscreen zou kosten. Ik zie meer dingen waarvan ik de prijs-kwaliteit verhouding wat uit balans vind. Dat doet er ook niet zoveel toe. De van Nelle fabriek is vandaag dicht bevolkt door beginnende kunstenaars en er valt meer dan genoeg te bekijken. Veel is gewoon niet af en net als de makers nog volop in ontwikkeling. We zwerven van de ene naar de andere hal en dan weer een ander gebouw.  Na ik weet niet meer hoeveel uur zijn we moe en vertrekken. Volgend jaar weer? Waarshijnlijk wel.

handschoenen

vorige maand     volgende maand

My Enemy van Klaus Fleischhacker
fanscreen
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders