vorige maand   volgende maand

Van wie is Vincent van Gogh?

Vrijdag 17 juli 2015: Ik heb er altijd om moeten lachen. Nuenen en Vincent van Gogh. Amper twee jaar heeft de schilder in de buurt van Nuenen rondgelopen en alleen maar omdat zijn er ouders gingen wonen. Zo gauw hij kon maakte hij dat hij weg kwam. Volgens mij zag Nuenen die “vrimde” liever gaan dan komen.

Vandaag de dag zou dat nog steeds zo zijn, ware het niet dat er nu geld is op te halen met de naam Vincent van Gogh. En dus vindt heel Nuenen zijn werken nu wel geweldig en heeft de halve regio (net als overal waar Vincent van Gogh ooit een keer naar de wc is geweest) achteraf een speciale band met de kunstenaar.

Een maandje geleden klaagde Ton de Brouwer (betrokken bij het Nuenense infocentrum over van Gogh – Vincentre -) in het Eindhovens Dagblad over het commerciële gebruik van van Gogh. . . Ton de Brouwer somt een aantal voorbeelden op waarvan hij vindt dat die niets met het werk van van Gogh te maken hebben. Met name het maken van een bronzen beeld dat het schilderij “de aardappeleters” moet uitbeelden is volgens de Brouwer weggegooid geld en respectloos naar van Gogh en zijn werk.

Ton de Brouwer heeft helemaal gelijk. De claim van Nuenen op Vincent van Gogh was altijd al ongeloofwaardig. En ook het gemak waarmee de naam als verkoopstimulans gebruikt wordt heeft niets met van Gogh te maken. Het suggereert interesse die er niet is.

Aan de andere kant staat het iedereen vrij te doen en te laten met van Gogh en zijn werk wat men wil. Iemand kan zich serieus verdiepen in het werk en de persoon Vincent van Gogh. Daar is niks mis mee. Maar iemand kan ook denken: “Hé da’s een leuk plaatje, dat plak ik op mijn koekjestrommel en dan kan ik originele Vincent van Gogh koekjes verkopen”. Ook dat is niet verkeerd.

Ik denk dat de meeste mensen de schilderijen van van Gogh eigenlijk maar niks vinden. Ik denk ook dat de meesten die van Gogh wél een groot kunstenaar noemen dat alleen doen omdat zijn werken kapitalen waard zijn. Wanneer er dan ook nog een van Gogh jaar wordt georganiseerd kun je verwachten dat iedereen daar als de raven op duikt.

Ik kan mij voorstellen dat dat ergerlijk is voor een van Gogh liefhebber. Maar als mensen willen profiteren van van Gogh (wat ieders goed recht is) heeft het geen zin ze aan te spreken op een gebrek aan interesse. De discussie die volgt zal over alles gaan behalve over van Gogh. Gebruik de van Gogh jaarmarkt niet om de mallemolen te bekritiseren maar om zinnige informatie over van Gogh te geven en interesse in van Gogh’s échte schilderijen te wekken.

 

vorige maand    volgende maand

 

2015.07.17.van wie is vincent van gogh
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders