vorige maand     volgende maand

Step in the Arena 2017

Donderdag 13 juli 2017: Step in the Arena 2017 is alweer een paar weken geschiedenis. Tijd om de  Berenkuil onder normale omstandigheden te bekijken. De Berenkuil (officiĆ«le naam Insulindeplein) is een graffiti-vrijplaats in Eindhoven en elk jaar wordt daar het graffiti-festival Step in the Arena georganiseerd. Vandaag is de Berenkuil geen festivalterrein maar gewoon openbare weg. Rondom stopt, start,toetert en raast autoverkeer over de rotonde. Hier, beneden door de kuil, zoeft fietsverkeer. Zo nu en dan passeert een wandelaar. Een plek met herrie en op een of andere manier toch rustig. De juiste sfeer om eens wat graffiti te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op een van de opvallendste plekken staat het mooiste werk van dit moment. Waarom vind ik dit abstract? Ik kan geen letters herkennen of iets anders herkenbaars. Het zijn alleen kleuren en schaduwen. Geen omtreklijnen die je bij graffiti vaak ziet. Niks anders dan een 3D wirwar van rechthoekige vormen en sierlijke rondingen. Het werk loopt om het hoekje door en is verdeeld in verticale kleurbanen die soepel in elkaar overlopen. Het zijn ook geen alledaagse graffitikleuren. Als de achtergrond niet zwart was geweest zou ik het minder mooi vinden. Zelfs de ondergrond van ontelbare oude lagen verf stoort niet. Het geeft de vormen iets van ruw metaal.

Ik googel op de naam die ik denk te herkennen (Peetoz). Daarna zwerf ik even digitaal rond in het Amerikaanse stadje Peetz, Colorado (inwoneraantal tussen 2000 en 2006 gedaald met 1,3% van 227 naar 224). Wanneer ik graffiti aan de zoektermen toevoeg kom ik bij de juiste naam en persoon uit: Peeta.

Pal naast de hoogstandjes van professionals staat werk van minder technische graffitimakers. Tegenover het werk van Peeta zijn de woorden RLEX en ARM (of zoiets) gespoten. Hier geen subtiele kleurovergangen en geen uitgebalanceerde vormen. Niks moeilijk doenerij. Dikke letters en een kleur. Oldskool Graffiti. Nog iets verderop de oudst bekende vorm van graffiti die al werd toegepast toen er nog geen straten  met muren bestonden. Hand op de grond, spuitbus er op, klaar. Een traditie van millennia.

 

 

 

vorige maand     volgende maand

 

Graffiti in de Berenkuil
Graffiti in de Berenkuil
Graffiti in de Berenkuil
Graffiti in de Berenkuil
Graffiti in de Berenkuil
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders