vorige maand     volgende maand

 

TEFAF Maastricht 2017:

Woensdag 8 maart 2017: Wanneer zou dit jaar de TEFAF zijn? Even googelen en ja hoor, weer eerder dan we hadden gedacht: Hij begint deze week al! Deze TEFAF kunstbeurs wordt elk jaar in Maastricht gehouden. We weten dat hij vroeg in het jaar is maar telkens komen we er op het laatst pas achter. Soms hebben we op de laatste dag nog moeten besluiten of we wel of niet gaan. Dit weekend gaat ons niet lukken, dat weet ik al, maar misschien de week daarop?

De TEFAF is een dure kunstbeurs. In de media wordt veel aandacht besteed aan hoe duur de kunstwerken zijn en hoe rijk de bezoekers. Steevast zijn er op TV beelden te zien van de privéjets die aan komen vliegen op Maastricht airport. Voor veel mensen heeft de TEFAF daardoor een exclusief karakter, een feestje voor rijken en superrijken waar niemand anders iets te zoeken heeft. De TEFAF wordt door veel rijken bezocht en ongetwijfeld hebben die hun exclusieve feestjes. Maar de beurs is gewoon voor iedereen  toegankelijk die 40 euro betaalt.  Wij zijn er verschillende keren geweest en hebben natuurlijk nooit iets gekocht. Oh ja, toch wel. Een keer stond er een handelaar met handgeblazen sierglazen die speciaal voor die gelegenheid waren gemaakt. Allemaal in vrolijke kunstzinnige kleuren. Misschien had de kunstenaar enkele tientallen glazen gemaakt. Ze waren allemaal uniek en kostten 60 euro, als ik dat goed heb onthouden. Ik ben de naam van de maker vergeten maar het glaasje staat nog steeds in een vitrine in de huiskamer.

Ook dit jaar gaan wij niet met de bedoeling iets te kopen op de TEFAF. We betalen graag de 40 euro entree omdat je hier in één keer meer topkunst kunt bekijken dan bij tien gewone museumbezoeken. Bovendien mag je hier overal dichtbij komen en, wanneer je het netjes vraagt, aanraken en vasthouden. Dan blijkt 40 euro entree niet meer zo veel en Maastricht niet erg ver om te rijden.

Zaterdag 11 maart 2017: Dat van dat glas had ik dus helemaal verkeerd onthouden. Willeke wist dat het 125 euro had gekost. Bovendien hadden we het helemaal niet op de TEFAF gekocht maar een heel andere beurs.

Dutch Design Is Dead  Poster

Donderdag 30 maart 2017: Dutch Design Week 2016 is allang voorbij en vergeten, net als deze foto en de poster die er op staat. Ik had de foto gemaakt om later uit te zoeken waar hij op sloeg. Hij slaat op Dutch Design Week natuurlijk, maar hoe en waarom? We waren er al een paar keer aan voorbij gegaan. Een keer stopte ik wél en liep een paar stappen terug. Kijken, richten, klikken en verder, richting koffie en rare dutch design dingen. Nu pas zie ik de poster weer en probeer te achterhalen wat er achter zit. Dat blijkt niet moeilijk.

Ik tik dutch design is dead poster en kom er achter dat het een uitgave is van attakweb. Attakweb is een creative studio die uncommon en bespoke graphic productions maakt. Een reclamebureautje dus. De poster is in Eindhoven en Den Bosch (thuisbasis van Attakweb) verspreid tijdens de Dutch Design Week en heeft verder niets met de DDW te maken. Het is een eigen initiatief van Attakweb. Ik hou daar wel van. Gewoon net doen alsof je er bij hoort en dan brutaal voorop gaan staan. Net als sommige straatkunst maakt Attakweb met deze poster handig gebruik van de omgeving. Wie kijkt er raar op van een onbegrijpelijke poster tijdens de DDW?  Ik  vraag me af hoe lang het geduurd heeft voordat de gemeente de posters heeft weggehaald. Want voor dit soort dingen moet je betalen en dat heeft Attakweb niet gedaan. Illegaal plakken heette dat in een vroeger tijdperk. De moderne commerciële daders noemen het heel hip flyposting, maar dat is op zich niet zo erg.

Het enige minpuntje dat ik aan de poster heb kunnen ontdekken  is de motivatie op de website van Attakweb: Todays empire's are tomorrow's ashes. The poster is a peaceful reminder to never become a stagnant status quo. Dat is natuurlijk artistieke kwats. Het is een reclameposter voor Attakweb om opdrachten en medewerkers te werven. Een leuke reclameposter en extra grappig door het enteren van de DDW. Bij Attakweb zijn ze in verschillende formaten te bestellen voor 20 en 30 euro. Echte straatkunstliefhebbers doen dat natuurlijk niet. Die hebben er al lang een van straat gejat (of eigenlijk acquired).

 

 

 

 

vorige maand     volgende maand

TEFAF glas
Dutch Design Is Dead Poster
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders