vorige maand     volgende maand

Do Your Andy Yourself

Vrijdag 16 mei 2014: Een Andy Warhol voor nog geen 2 tientjes. Hij is verkocht via Kunstveiling.nl. Best een leuke zeefdruk, zeker wanneer je wat beter kijkt. Het grootste deel van het plaatje is niet ingekleurd maar bestaat uit lege genummerde vlakjes zoals bij de “kleurplaat-schilderijen” die in sommige hobbywinkels te koop zijn. Er zijn niet heel veel kunstenaars die een koper uitnodigen het werk zelf maar af te maken. Een grapje van Warhol, maar ook een statement hoe serieus (niet dus) hij zichzelf als originele kunstenaar nam.

De zeefdruk is uitgegeven door teNeues Publishing Company in New York die de licentie heeft gekregen van Schlaifer Nance & Company in Atlanta. Het copyright (1989) is van The Estate and Foundation of Andy Warhol (de wettige beheerders van Warhol’s kunst sinds zijn dood in 1987). Het eigenlijke zeefdrukwerk is gedaan door een bedrijf in Duitsland. Het is een kopie van een origineel olieverfschilderij van Warhol. Warhol heeft met het maken en verhandelen van deze zeefdruk niks te maken gehad. Maar dat is natuurlijk juist weer typisch Warhol. Zijn kunst is flauwekul maar goede handelswaar.

Bijna tegelijk met de zeefdrukken van teNeues Publishing zijn oudere zeefdrukken van Andy Warhol te koop op Kunstveiling.nl. Deze zijn uitgegeven door Galerie Sunday B. Morning in New York. Het zijn de bekende zeefdruk-portretten van Marilyn Monroe. De minimum vraagprijs is 175 euro per stuk. Het zijn reproducties van een originele genummerde en gesigneerde zeefdruk-serie van Warhol. Tenminste voor zover je bij Warhol van origineel of reproductie kunt spreken. Voor een aantal mensen maakt dat heel veel uit. Een “originele” Marilyn-zeefdruk met een handtekening er op van Warhol bracht eerder dit jaar bij Sotheby’s veilinghuis in New York 18.500 dollar op.

Een Cow-zeefdruk van teNeues Publishing kost ongeveer 20 euro op Kunstveiling.nl. Hetzelfde plaatje maar dan een exemplaar uit 1973 staat bij Freeman Fine Arts veilinghuis in Philadelphia met een geschatte waarde van 8.000 – 12.000 dollar. Dat is Warhol kunst. Te koop voor 20 of 20.000 of 20 miljoen euro. Het verschil wordt bepaald door een handtekening, een certificaat van echtheid of de reputatie van de verkoper. Hoewel je daar ook niet altijd op kunt vertrouwen. Echt zijn ze allemaal.

Yubi Kirindongo in Beelden Aan  Zee

Zondag 25 mei 2014: Yubi Kirindongo maakt kunst van sloopmateriaal. Is dat belangrijk? Nou … het valt wel op. Je kunt geen beeld van hem bekijken of je ziet de chromen autobumpers, een oude brommer of het computerafval waarvan het gemaakt is. Bij de sloperij zullen ze Yubi Kirindongo goed kennen. Hij is een bekende kunstenaar en Curacao is niet groot. Zou hij meer moeten betalen en flink moeten afdingen voor zijn spullen? Bij een beeld van steen of metaal vraag ik mij dat nooit af. Nou denk ik elke keer over zoiets. Ik vind dit een leuke expositie. Tot 1 juni zijn de beelden van Yubi Kirindongo te bekijken in het museum Beelden Aan Zee in Scheveningen. Dat is niet omdat Kirindongo zo’n originele afvalverwerker is maar omdat hij beelden maakt. Want dat doet hij dus; materiaal gebruiken om een verhaal te bouwen. Over wat hij meemaakt, ziet en denkt. Er zijn ook enkele werken die gemaakt zijn van oude botten en spul wat op het strand is aangespoeld. Zou een autosloperij een soort strand zijn waar je aanspoelsels kunt vinden? Lijkt mij wel. Ik wil alles op de foto zetten maar ik wil zelf kijken en dat gaat niet wanneer je moet nadenken over foto‘s. Ik maak wat kiekjes van de zaal met de bezoekers tussen de beelden. Beelden Aan Zee is een mooi museum. Het gebouw verdwijnt in de duinen maar als je binnen bent zijn strand en zee en zonlicht nooit ver weg. Dat is best raar voor een museum. Maar het werkt wel. We zijn zo 2 uur verder voordat een brandalarm (loos) ons uit het museum jaagt. Later lees ik dat Yubi Kiridongo een hard en afwisselend leven heeft geleid. Dan maak je veel dingen mee en komt rare situaties tegen. Die kun je vergeten of er van leren zoals je een voor de sloop bestemde partij autobumpers kunt negeren of er beelden van kunt gaan maken. Achteraf heb ik wel wat spijt dat ik niet meer foto’s heb gemaakt.

 

 

vorige maand     volgende maand

DO_IT_YOURSELF door  Andy Warhol
Yubi Kirindongo in Beelden aan Zee
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders