vorige maand    volgende maand

De Kapotte Poppenkop (2)

Vrijdag 4 november 2016: Zo, het grove werk zit er op. Alle lak is verwijderd. Het grootste deel van de kop heb ik vlot met de hand kunnen schuren. In de garage had ik nog wat grof schuurpapier liggen dat ooit voor een vloer bedoeld was. Dat werkte prima voor de grote oppervlaktes. Omdat ik de kop uiteindelijk zo glad mogelijk wil afwerken betekent dit dat ik nog zal moeten naschuren met een veel fijner schuurpapier. Bij de ogen, mond en oren werd het moeilijker om met het stugge schuurpapier te werken. Mogelijk is het wel maar dat betekent veel priegelwerk inspanning. Tijd om te zoeken naar een makkelijke oplossing.

Ik had toch ooit een kleine hobbytool gekocht? Ja, met boortjes, freesjes en schuurschijfjes. Uit de voordeelbak van de Lidl. Spotgoedkoop en komt vast van pas. Hij ligt inderdaad al jaren ergens op zolder waar ik hem na een kleine spertocht terugvind. De schuurschijfjes blijken keihard en breekbaar geworden. Maar met de minifreesjes is de lak beter uit de lastige hoeken en dieptes te halen dan met het schuurpapier. Wel uitkijken, want met een minifrees in de losse hand maak je  zo een diep spoor in het materiaal. Zo spendeer ik een paar keer een uurtje in de garage. Kop in de ene hand, Parkside hobbytool in de andere hand, steunend op de Workmate. Ik heb een soort bureaulamp met ingebouwde loep vastgezet waardoor ik letterlijk van dichtbij het werk in de gaten kan houden. Ik voel mij een onhandige tandarts maar het is een makkelijke patiënt.

Gisteren heb ik alles afgekregen behalve het laatste oor. Net nu ik zo goed als klaar ben krijg ik een ingeving. Ik knip een rondje uit het grove schuurpapier, prik er een gaatje in en monteer het op de hobbytool. In recordtijd krijg ik de laatste restjes van het oor geschuurd. Het klaarzetten en weer opruimen van de spulletjes neemt de meeste tijd in beslag. De kop is nu compleet kaal. Hij ziet er zo best interessant uit. Maar ik ga toch op zoek naar een geschilte plamuur en zal hem daarna nog fijnschuren. Ik zie daarna wel hoe ik hem het beste verder kan afwerken.

4seizoenen_httpsnl_dreamstime_comkydriashka_info

Vier seizoenen door Arcimboldo

Maandag 14 november 2016: Het zijn rare schilderijen. Zelfs wanneer je ze vergelijkt met hedendaagse computerfantasieën vallen ze nog op. De schilderijen van Arcimboldo zijn niet eens hedendaags maar bijna 500 jaar oud. Begonnen onder de hoede van zijn vader als fresco-schilder schopte hij het in de late zestiende eeuw tot hofschilder bij de Habsburgers. Hij schilderde keizer Rudolf de Tweede als een vrolijke groentemand en Rudolf vond het geweldig! Vandaag de dag zijn er plekken waar je je leven niet meer zeker bent na het maken van zo'n kunstwerk.

Na steeds minder gewaardeerd en vergeten geraakt te zijn werd Arcimboldo in de twintigste eeuw omarmt door moderne surrealistische schilders. Arcimboldo gebruikte dingen uit de natuur om portretten op te bouwen. Ik weet niet waarom hij die methode heeft gebruikt. Of de surrealisten van de twintigste eeuw Arcimboldo terecht als een voorloper van zichzelf beschouwden weet ik dus ook niet. Ik weet wel dat Arcimboldo met zijn techniek niet alleen portretten opbouwde maar ook abstractere ideeën uitbeeldde: seizoenen en het verloop van een (mensen)leven. Hij heeft meerdere series geschilderd van de vier seizoenen. Typische natuurbeelden uit die seizoenen zijn gebruikt om de jeugd, volwassenheid en ouderdom van een mens weer te geven. Of het verloop van een mensenleven wordt gebruikt om  de seizoenen uit te drukken. Het is maar hoe je het bekijkt

 

 

 

vorige maand    volgende maand

IMG_5882
IMG_5883
IMG_5884
IMG_5885
IMG_5886
4seizoenen_Giuseppe Arcimboldo
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders