vorige maand     volgende maand

Zorgeloos

Maandag 11 september 2017: Vlakbij de Waag staat al jaren een curiosa-marktje. Wanneer wij op maandagochtend in Nijmegen zijn (een of twee keer per jaar) gaan wij ook daar heen. Meestal kopen we niets. Ook nu lopen we niet echt geboeid langs de kramen. Een prent valt mij op. Ik loop verder maar blijf er aan denken. Willeke bekijkt een ketting. Ze vraagt wat ik er van vind. Hij kost 7,50 euro. Ik vind hem nog geen 2 euro waard. Ze gelooft me. Verderop hoor ik een ongeïnteresseerde verkoper fiftien joeros roepen tegen een toeriste die iets onbenulligs vast heeft. Even later wil hij 25 euro hebben voor een waardeloze koekoeksklok. Nog een klant kwijt, goed bezig. Wij zijn klaar met de markt en Willeke vraagt of ik nog iets interessants heb gezien. De prent schiet me te binnen. Willeke wil terug naar de ketting.

Ik zie dat het geen prent is maar een tekening. De vlakken zijn niet gevuld met drukinkt maar met gekleurd korrelig materiaal. Waarom? Er staat geen naam of merk of wat dan ook op. Zou het gewoon een pagina uit een kleurboek zijn geweest? Dat is dan een ongewoon kleurboek geweest. Ik wil de prent hebben. Dit is een plaatje dat klopt. Zo ziet het woord zorgeloos er uit. De verkoopster wil 15 euro hebben en speelt dat ze boos is wanneer ik 5 bied. Ze heeft thuis al naar een plekje gezocht om hem zelf op te hangen. Ik probeer 10. Nog meer boos. Ik maak een eind aan het gemopper door akkoord te gaan met haar vraagprijs. Een dame achter ons zegt dat we geen spijt gaan krijgen. De prent wordt ingepakt en we horen over de kraamhuur en andere kosten van de verkoopster die het eigenlijk meer doet voor de sociale contacten.

We brengen de prent naar de auto. Willeke wil nu ook de ketting. Terug naar de markt. De ketting is verkocht. Willeke weet het zeker. Gekocht door de dame die ook onze prent zag zitten. Die heeft ook de ketting bekeken. Vrouwen zien meer dan mannen. Thuis onderzoeken we de prent. Ik weet nog steeds niet wat voor korrels er op het papier zitten. En over herkomst hebben we het niet eens meer. Geen aanknopingspunt te vinden. Geeft ook niet. Het hangt aan de muur en we kijken zo vaak we willen.

 

 

vorige maand     volgende maand

IMG_9880
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders